Es recomana la lactància materna a tots els nadons
Afavorim el contacte pell amb pell damunt de la seva mare immediatament després del part, sempre que l’estat clínic de la mare i del nadó ho permetin. En posar-los pell amb pell sobre el pit de la mare es recuperen del part, mantenen l’escalfor, busquen el pit i fan la seva primera presa de manera espontània, clau per a l’èxit de la lactància. Durant les primeres dos hores de vida els nadons estan molt desperts, en fase d’alerta tranquil·la, després entren en una fase de son profund que pot durar unes vint-i-quatre hores, que és normal i que convé respectar. Estar junts a la mateixa habitació et permetrà estar atenta a les necessitats del teu fill/a. És recomanable mantenir un ambient tranquil i relaxat, d’intimitat, per conèixer-vos i aprendre junts. Limitar les visites pot ajudar a afavorir aquesta tranquil·litat. Has d’oferir-li el pit a demanda, sense horaris (no superar les 3 hores entre preses), cada vegada que el teu nadó mostri signes de gana (obrir la boca, llepar-se els punys, buscar i girar el cap…), sempre abans que plori i estigui massa irritable. A més, l’alimentació precoç i a demanda afavoreix l’eliminació del meconi i disminueix el risc d’icterícia. És normal que els primers dies facin una demanda contínua i vulguin estar tot el dia al pit. Això no significa que el nadó es quedi amb gana, que no tinguis llet o que la teva llet no sigui bona. Això és necessari per a estimular el pit i perquè et pugi la llet. A més estimulació farà que surti més aviat la llet.
BENEFICIS DE LA LACTÀNCIA MATERNA PER A LA MARE
Psicoafectius: afavoreix l’establiment del vincle mare-nadó.
Biològics: · Ajuda a contraure l’úter, disminuint així el risc d’hemorràgia postpart. · Recuperació del pes, després del part, més fàcil i ràpida. · És un factor de protecció davant del càncer de mama i d’ovari. · Disminueix la incidència d’osteoporosi. · Redueix el risc de patir anèmia i malalties metabòliques com la diabetis.
Comoditat: la llet està preparada en tot moment i no exigeix manipulació ni envasat.
Econòmics: no suposa una despesa econòmica afegida.
100% ecològica
PER AL NADÓ
Nutricionals: · Conté la quantitat adequada de nutrients, en forma de proteïnes, greixos i hidrats de carboni, més fàcils de digerir que els de la llet de fórmula, per això evita problemes digestius (restrenyiment, gastroenteritis, etc).
Immunològics: · La llet materna conté defenses que ajuden el teu nadó a immunitzar-se davant de possibles infeccions. · Protegeix davant de possibles al·lèrgies. Efecte protector de la mort sobtada.
Beneficis a llarg termini: paper protector davant de malalties com la diabetis, obesitat, càries i maloclusió dental, entre d’altres.
PRINCIPIS BÀSICS
1. La mare ha de sentir-se còmoda. La utilització de coixins pot ser útil.
2. El cos del nadó ha d’estar en contacte amb el de la mare panxa amb panxa.
3. El cap ha d’estar davant del pit, ben alineat amb el cos i amb lleugera hiperextensió; el coll no ha d’estar flexionat, ni el cap girat: “orella, braç, cuixa”, alineats.
4. Quan el nadó ha fet una bona agafada al pit, observarem els llavis doblegats cap a fora, nas i barbeta tocant al pit i gran part de l’arèola dins de la boca del nadó.
5. El nadó ha de mamar mugró i arèola i NO xuclar el mugró.
6. La inclinació del pit ens marcarà la inclinació amb què hem de col·locar el nadó.
7. Durant la primera hora del postpart és preferible deixar que el nadó faci l’agafada de manera espontània. Si no ho aconsegueix, demana suport per fer una agafada dirigida.
No et desesperis, tingues paciència i confia en el teu cos i la saviesa del teu nadó,
Els primers dies la mare produeix el calostre, present ja des de les últimes setmanes de l’embaràs, i de la llet que s’està començant a produir.
El calostre conté una gran quantitat de proteïnes , inmunoprotectores i aporta una gran quantitat de calories en petit volum. És l’aliment ideal per als primers dies i el teu fill/a no necessita res més.
No cal donar-li “ajudes” de llet artificial, ja que poden afavorir la sensibilització al·lèrgica i fan que disminueixi la teva producció de llet. Si et cal el pediatra t´ho indicarà.
La llet de transició apareix entre el 6è i el 15è dia del puerperi i la llet madura a partir del 15è dia.
Fins que la lactància materna està ben establerta, s’hauria d’evitar sempre que sigui possible el xumet.
Doneu el pit tan temps com vosaltres i el vostre nadó vulgueu i demaneu ajudar a les llevadores i equip materno-infantil sempre que ho necessiteu
Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.
Galetes estrictament necessàries
Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.
Si desactiveu aquesta galeta no podrem desar les preferències. Això vol dir que quan visiteu aquest web, haureu d'activar o desactivar les galetes de nou.
Galetes analítiques
Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.
El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.
Activeu primer les galetes estrictament necessàries perquè puguem desar les preferències!