Pediatria dels Perineus
Tornar

Donació de Sang de Cordó Umbilical. Agraïment institucional a les maternitats que hi participem.

26/01/2012

La sang de cordó umbilical és la que queda a la placenta i els vasos sanguinis del cordó umbilical després de separar-lo del nounat. Habitualment és un producte que es llença. Però aquesta sang que ha ajudat a crear i alimentar un nadó conté gran quantitat de cèl·lules hematopoiètiques (anomenades cèl·lules mare) que poden ajudar en la curació de malalties greus com ara leucèmies, limfomes… i la seva funció seria igual o inclús una mica millor que la donació de medul·la òssia.

Es per poder gestionar tot aquest projecte i circuits que l’any 1995 es va crear el Banc de Sang de Cordó Umbilical de Catalunya .  Al principi només maternitats amb gran volum de parts eren les indicades per realitzar la recollida de sang de cordó.  Poc a poc, el projecte de recollida s’ha anat estenent per tot Catalunya i inclús el Banc de Sang Català rep i emmagatzema les mostres d’hospitals d’Aragó, Illes balears, Extremadura, Navarra i Cantàbria (programa anomenat Concòrdia). El Banc de Sang i Teixits de Catalunya que es troba a Barcelona s’encarrega de la conservació adequada i la tipificació de les mostres per tal que en el moment de la seva utilització estiguin en les millors condicions. L’hospital de la Seu d’Urgell va iniciar la seva primera donació a principis de l’any 2008 després de crear tots els circuits i formar a tot el personal implicat en el projecte.

Tota parella sana sense malalties transmissibles ni antecedents familiars importants poden ser donants de sang de cordó umbilical. Al final de l’embaràs, després d’estudiar la història clínica, es facilita a la parella la informació  necessària sobre la donació de sang de cordó umbilical i si decideixen ser donants, se’ls facilita el consentiment informat que han de signar. El dia del part, un cop el nounat ha nascut i s’ha seccionat el cordó umbilical, mentre esperem el deslliurament de la placenta, amb una tècnica estèril per evitar contaminacions de la mostra es punxa el cordó umbilical amb un equip especial de donacions i s’extreu la màxima quantitat possible de sang de cordó. Aquesta mostra, juntament amb una mostra de sang de la mare i  un petit tros del cordó umbilical s’envien al Banc de Sang de Barcelona. On analitzen les mostres, fan una prova genètica del cordó i si és vàlida per una possible donació entra al registre general en espera. Si alguna persona de qualsevol part del món la necessita s’envia, sense cap tipus de discriminació per raça, sexe, religió.... Si la mostra és insuficient, està contaminada o presenta algun inconvenient que la invalidi per ésser trasplantada s’utilitza per a la investigació.

Amb aquest link podeu accedir al tríptic informatiu del banc de sang i de teixits.

El nostre hospital ha anat oscil·lant en la demanda i implantació de la recollida de sang de cordó.  Així ho demostren les dades que l’any 2009 era d’un 30 % aproximadament , l’any 2010 va ser gairebé del 32 % i en el passat 2011 fou del 48%.  Les nostres dades són, en comparació amb grans i mitjans hospitals realment bones, donat que la nostra població és una població jove, sana i amb embarassos de baix risc que facilita la possible recollida de sang de cordó. Des d’aquí volem agrair molt sincerament als pares de tots nadons que des de l’any 2008 han col·laborat amb aquest programa des de la nostra maternitat, la seva generositat és un exemple per tothom, i  gràcies a aquest altruisme podem estar segurs que molts nens han recuperat o recuperaran un futur que una greu malaltia comprometia seriosament. I al mateix temps també volem animar i encoratjar als futurs pares a realitzar aquesta donació.

De fet fa poc temps s’ha arribat al miler de mostres de sang vàlides a tot el món. A l’hora d’analitzar els bancs de sang s’ha constatat que el BST de Barcelona és el primer d’Europa i el tercer del món en quantitat de mostres rebudes i distribuïdes. Per això el passat dijous 26 de gener, al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, es va celebrar un acte institucional de reconeixement. Durant aquest acte, la FSH junt amb les maternitats que formen part del programa Concòrdia va rebre un reconeixement públic, amb el lliurament d'un diploma com a símbol d'agraïment institucional.

Agraïm la col·laboració de la llevadora de la Fundació Sant Hospital, Laura Castellarnau, en la redacció d’aquest article.

Comparteix

Notícies relacionades

cross