Pediatria dels Perineus
Tornar

És important portar casc quan vaig en bicicleta?

11/12/2011

Els pediatres i els infermers pediàtrics de l’Alt Urgell, en les nostres reunions setmanals, hem comentat la gran quantitat de nens i nenes, que a les nostres contrades, circulen amb bicicleta sense dur casc, i sense que sembli evident el risc que això implica.

Per això, hem volgut consultat que diuen els experts sobre aquest tema, així com la legislació vigent.

Segons dades de l’Asociación Española de Pediatría (AEP), més del 70% dels nens entre els 5 i els 14 anys, munten en bicicleta, pel que és una activitat molt estesa, i molt recomanable com a pràctica esportiva. No obstant, no està lliure de perills, així, segons dades de la Dirección General de Tráfico (DGT), un 20% dels morts en accident de trànsit entre els 10 i 14 anys d’edat fou per accidents amb la bicicleta, i la gran majoria d’ells varen morir per lesions al cap.

L’ús dels casc en muntar en bicicleta redueix clarament el risc de patir lesions greus al cap, donat que el casc absorbeix part de l’energia i la distribueix en una superfície més gran, reduint (segons els estudis) entre un 66 i un 88% del risc de patir una lesió cranial i cerebral, i disminueix el risc de morir en un 26%.

Mirant la legislació, la Ley 43/1999 de 25 de novembre 1999 diu textualment: “Los conductores y, en su caso, los ocupantes de bicicletas estarán obligados a utilizar el casco de protección en las vías interurbanas bajo las condiciones que reglamentariamente se establezcan.”  En quan a les vies urbanes, no és obligatori l’ús del casc per llei, però la DGT i molts altres organisme, com l’AEP, recomanen el seu us en qualsevol via.

Així, les recomanacions del Comité de seguridad y prevención de lesiones en la infancia de la AEP son:

  1. Tots els nens i adolescents han d’emprar el casc cada cop que circulin amb bicicleta.  
  2. Els pares i resta d’adults han de posar-se el casc sempre que utilitzin la bicicleta.
  3. Els pares han de donar exemple a l’hora de promoure conductes segures pels seus fills, i explicar-los perquè és necessari protegir el seu cap.  

Donat que els pares som el mirall on es fixen els nostres fills, hem de donar exemple per que aprenguin a protegir-se de les lesions accidentals. Si el pare va sense casc, cap fill entendrà perquè la de dur ell. Al mateix temps, estem protegint les nostres propis possibles lesions.   

O sigui, que cal fer ciclisme per fer esport i tenir una vida saludable, però per protegir-nos, a nosaltres i als nostres fills, fica’t i fica’ls el casc.

 

 

 

Comparteix

Notícies relacionades

cross