El passat dimecres 11 de gener s'ha realitzat la primera sessió a la Seu d'Urgell del Programa Nereu. Cal recordar que l'altra localitat amb centre d'assistència primària de l'Alt Urgell, Oliana hi participa des del passsat novembre.
Aquest és un Programa destinat a promoure l’exercici físic i l’alimentació saludable a nens i nenes de 8 a 14 anys, afectes de sobrepès i/o de sedentarisme. Es realitza per tècnics d’educació física especialment formats i personal sanitari (pediatres i infermeria pediàtrica), i implica a tota la família en la seva realització.
L’estil de vida és un dels condicionants de la salut, i un dels seus components és el sedentarisme. Aquesta conducta constitueix un dels principals factors de risc de les malalties cròniques com, per exemple, les malalties cardio-vasculars, la diabetis, les dislipèmies i, fins hi tot, la obesitat. La obesitat és una de les malalties metabòliques cròniques més prevalent de la nostra societat, i segons els resultats de l’estudi de la SEEDO de l‘any 2002, un 17% de les nenes i un 12% dels nens menors de 14 anys, pateixen obesitat. La obesitat infantil té una rellevància especial ja que és més refractària al tractament i en conseqüència els nens obesos tenen més risc de ser obesos durant la vida adulta. A part dels problemes de tipus social i psicològics que els infants i joves obesos han d’afrontar, la obesitat és una malaltia crònica que s’associa amb repercussions negatives per a la salut.
L’Enquesta de Salut de Catalunya de l’any 2006 assenyala que l’oci sedentari en població infantil es troba al voltant del 75%. S’entén per oci sedentari veure la televisió o jugar amb jocs de pantalla cada dia un mínim de 2 hores diàries. Cada vegada hi ha més estudis que demostren la influència del sedentarisme sobre el desenvolupament de les patologies més prevalents de la societat moderna. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat un informe en el qual situa la inactivitat física com un dels principals factors de risc i causa de mort, sobretot en països industrialitzats.
Tenint en compte que la millor intervenció és la creació d’hàbits de vida saludable, que les edats infantils són crítiques per adquirir aquests hàbits perdurables, i que el sedentarisme en aquesta franja d’edat pot repercutir negativament en la vida adulta de la persona, el curs 2007 – 2008 el Departament de Salut i l’INEFC-Lleida van unir els seus recursos per tal de dur a terme el Programa Nereu, Programa d’Exercici Físic i Alimentació saludables per prescripció mèdica en nens-nenes/joves amb sobrepès i les seves famílies.
La finalitat del mateix és produir (i mantenir) un canvi dels hàbits d’activitat física i alimentació dels nens-nenes/joves de 8 a 14 anys amb sobrepès/obesitat i/o sedentarisme i de les seves famílies apropant-los a un estil de vida més saludable.
Per tant el seu objectiu principal és produir (i mantenir) un canvi d’hàbits d’activitat física i alimentació en infants i joves amb sobrepès i les seves famílies. I els seus objectius específics són:
1. Produir un canvi en el patró de pràctica d’exercici físic en els nens/joves amb sobrepès i/o sedentarisme i les seves famílies mitjançant la reducció de les hores setmanals dedicades a activitats sedentàries i l’augment de les dedicades a activitats que afavoreixen la despesa energètica.
2. Produir un canvi en el patró d’alimentació en els nens/joves amb sobrepès i/o sedentarisme i les seves famílies mitjançant el control de la ingesta calòrica i l’apropament a una alimentació variada i saludable.
3. Incrementar el coneixement personal respecte als beneficis fisiològics, psicològics i socials de la pràctica d’exercici físic regular.
4. Mantenir a llarg termini dels canvis de comportament en relació a la pràctica d’exercici físic i l’alimentació saludables.
5. Millorar l’autoestima dels infants i joves a través d’activitats que propiciïn sentir-se bé amb un mateix i dins el grup.
6. Millorar la condició física així com les habilitats motrius bàsiques i específiques dels infants i joves amb sobrepès/obesitat i/o sedentarisme mitjançant l’exercici físic.
Fins ara aquest projecte s’està duent a terme a moltes localitats de la plana de Lleida (amb molta acceptació per part de les famílies i molt èxit aconseguit), i des d’aquest any començaran a participar les comarques pirenaiques.
L’Alt Urgell, després dels contactes iniciats la primavera d’aquest any, participa en aquest projecte en les 2 localitats que tenen ambulatori, o sigui La Seu d’Urgell (a partir de gener de l’any 2012) i Oliana (on va començar al novembre del 2011). Aquest projecte es realitza gràcies a la participació dels ajuntaments de les dos localitats, Pediatria dels Pirineus, el Departament de Salut i INEFC-Lleida, i compta amb patrocini econòmic per part de la Diputació de Lleida.
A Oliana, actualment hi ha 8 nens/es en el programa (amb les seves respectives famílies). Mentre que a La Seu d’Urgell comptem amb 25 nens i nenes preinscrits.
Des de Pediatria dels Pirineus esperem que la participació de les nostres contrades a aquest projecte tingui el mateix èxit que a la resta de localitats on s’està realitzant, i que els nostres nens i nenes es puguin beneficiar d’aquesta iniciativa. Agraïm sincerament la col·laboració de totes les institucions implicades, però especialment el lideratge del Srs. José Mª Mur i Ivan Castro, membres de INEFC-Lleida i responsables directes del Programa Nereu