Pediatria dels Perineus
Tornar

Introducció de l'alimentació complementària a la infància

24/04/2017

L'any passat l'Agència de Salut Pública de Catalunya va editar una nova guia sobre les recomanacions per a l'alimentació infantil (entre els 0 i els 3 anys). Aquesta guia presenta destacades novetats respecte a l'anterior, del 2009.

La idea és fer una alimentació més flexible, ja que no hi ha evidència científica sobre l'ordre d'introducció d'aliments i l'aparició d'al.lèrgies, limitar les quantitats de manera global, ja que s'ha vist que son excessives (sobretot quan s'administren en forma de triturats) i sobretot de carn vermella, per així lluitar contra l'epidèmia actual d'obesitat infantil que estem patint als païssos occidentals.

Les principals novetats i canvis són els seguents:

  • Es recomana una introducció progressiva, però flexible, de nous aliments
  • Es recomana reduir les quantitats de menjar i el consum de proteïna animal (carn, sobretot vermella)
  • Es recomana combinar el triturat amb aliments trossejats, aixafats o sòlids sense risc
  • Es recomana que siguin els nens qui decideixin la quantitat que desitjen menjar

Per tant, un dels canvis substancials amb les recomanacions anteriors és que l'ordre d'introducció dels nous aliments no és transcendental, i que a partir dels sis mesos es poden oferir de manera gradual hortalisses, llegums, aliments amb farina, carn, peix, ous, fruita seca, aixafats o mòlts, i oli d'oliva verge.

La guia també aconsella no allargar el consum d'aliments servits de manera triturada, sinó incorporar trossos, aixafats i sòlids, exceptuant aquells que puguin representar un "risc d'ennuegar-se", que s'introdueixen a partir dels tres anys. Segons apunta el document, incorporar opcions diferents al triturat permet que el nen "pugui menjar de manera autònoma i que gaudeixi dels diferents gustos, textures, olors i colors d'aliments". S’ha de promocionar que el nen explori, manipuli i mengi aliments (sense risc d’ennuegament), quan s’assenti bé, coordini bé els moviments de les extremitat superiors (agafar amb les mans l’aliment i dur-lo a la boca) i sigui capaç de mastegar i engolir sense escanyussar-se, independent de l’estat de dentició (edat sobre els 8-10 mesos).

El nou document recomana deixar que els nens decideixin la quantitat que desitgen menjar respectant "els senyals d'autoregulació innats", excepte quan es tracta de "carn, peix i ous".

Amb aquests canvis, hem modificat el full d'introducció de l'alimentació complementària en pediatria, per tal d'adaptar-lo a les noves realitats.

Adjuntem el full informatiu per a les famílies

Podeu ampliar la informació a:

Comparteix

Notícies relacionades

cross