Pediatria dels Perineus
Tornar

Per què cal vacunar el meu fill@?

08/01/2012

L’existència d’un calendari de vacunació infantil ha provocat que malalties infeccioses molt freqüents a pediatria, avui es considerin malalties històriques. No obstant, tot i això, encara hi ha pares que es qüestionin la conveniència o no de vacunar els seus fills.

A l’abril d’aquest any, coincidint amb la Setmana Europea de Vacunació, el Ministerio de Sanidad, va editar un article sobre les raons per les que cal vacunar als nen@s, amb unes dades molt interessants, que us volem recollir aquí, per tal de poder respondre aquesta pregunta que alguns pares es fan sobre aquesta qüestió.

Aquest article ens parla de 5 raons:

1. La vacunació salva vides: abans de la introducció dels calendaris vacunals a Espanya, les malalties infeccioses eren la causa principal de mortalitat infantil (avui en dia ho son els accidents), i com a mostra d’exemple hi ha un gràfic molt aclaridor sobre la disminució en els casos de la poliomielitis (de aproximadament 2000 casos/any abans de la vacunació als 0 casos/any actuals). 

polio

I també s'adjunta una taula on es veu la disminució franca de la mortalitat per les diferents malalties, com ara passar de 419 morts per tètanus l’any 1960 als 0 actuals, de  36 per xarampió l’any 1980 als 0 actuals, o els 133 per tos ferina l’any 1960 als 5 actuals.

mortalitat

2. Les vacunes son segures i efectives: Al emprar-se en població sana i en grans quantitats totes les vacunes estan sotmeses a una avaluació molt exhaustiva i seguint uns protocols provats internacionalment.

3. La vacunació és un dret bàsic per tota la població, i per això el sistema Nacional de Salut proporciona gratuïtament aquestes vacunes.

4. Els brots epidèmics d’aquestes malalties que s’haurien pogut previndre son una amenaça molt important per la salut:  Al baixar les cobertures vacunals (tenir menys nen@s vacunats) aquestes malalties reapareixen en forma de brots o epidèmies. Això s'escenifica en una altra on s'evidencia l’important disminució en els casos de diferents malalties, que és entre el 91’1 i el 100% , per exemple passar de 301.319 casos de xarampió el 1983 a 274 l’any 2010, o de 27.517 casos de diftèria el 1940 a 0 l’any 2010.

/docs/taula casos.png

5. La vacunació és una mesura cost-efectiva: a tall d’exemple el document ens mostra com el cost d’atenció sanitària d’un cas de xarampió varia entre 209 i 480  Euros, mentre que el cost de la vacunació és entre 0’17 i 0’97 per persona.

Per finalitzar ens agradaria remarcar, a forma de resum, que les dues mesures que més han fet per millorar la salut de forma global son la potabilització de l’aigua i l’aplicació dels programes vacunals.

Consulta el document del Ministerio de Sanidad a aquest link.

Com a resum gràfic, adjuntem un vídeo molt il·lustratiu del que estem parlant:

Comparteix

Notícies relacionades

cross