Pediatria dels Perineus
Tornar

Què és aquest borrissol blanc que cobreix la Seu cada primavera?

24/05/2022

Aquests dies, com cada any, és habitual veure voleiar un borrissol blanc, escampat pel vent,  que es deposita al terra i forma un mantell blanc espectacular per tota la Seu, entre altres llocs. 

Això que veiem voleiar aquests dies és la llavor del pollancre o glop. Molts arbres s'aprofiten del vent per escampar les llavors, i el pollancre ho fa amb aquests flocs blancs i molt lleugers que actuen a manera de vela perquè el vent transporti les llavors a altres llocs. Aquest mètode de dispersió de les llavors s'anomena anemocòria.

Però el més important, aquest borrissol NO PRODUEIX AL·LÈRGIA. Quan veiem voleiar aquests flocs blancs sempre pensem en les al·lèrgies, però no en provoquen. En realitat aquest borrissol és una llavor completament inofensiva, tot i que molest perquè es cola per tot arreu, fins i tot a dins de les cases i pisos. Però no produeix cap tipus d'al·lèrgia. És cert que el borrissol dels pollancres pot  irritar les fosses nasals i els ulls, però la irritació que produeix és lleu i en cap cap al·lèrgica, ni tampoc fa empitjorar els símptomes dels pacients al·lèrgics a gramínies o al pol·len (insistim en què això NO és pol·len, sinó una llavor).

Durant les setmanes en què veiem voleiar aquests flocs blancs de llavors, altres arbres i plantes com les gramínies alliberen el seu pol·len. Per aquest motiu s'acusa injustament el pollancre de l'aparició de les al·lèrgies, però només és una coincidència temporal.

Només cal parar compte en una sola cosa, i és que aquest borrissol és altament inflamable.

Comparteix

Notícies relacionades

cross