Pediatria dels Perineus
Tornar

Què és la malatia Boca-Mà-Peu?

29/06/2022

MALALTIA BOCA-MÀ-PEU

La malaltia de boca-mà-peu correspon a una infecció vírica que es pot presentar durant tot l’any amb predomini dels mesos de primavera i estiu. Té una major incidència entre el primer i el tercer any de vida. És produït habitualment perl Coxackie A16 i per altres enterovirus.

El període d’incubació és de 3-6 dies. Els nens afectats poden presentar febre moderada (o estar afebrils) i posteriorment els apareix una erupció en forma de petites ampolles a la llengua i a les galtes que poden provocar un dolor de moderat a intens amb salivació augmentada i dificultat per l’alimentació. També apareixen vesícules al palmells de les mans i plantes dels peus, fins i tot poden aparèixer a la zona del bolquer. Aquestes lesions no solen picar i es poden mantenir fins a 5-10 dies.  

L’evolució sol ser bona i els símptomes desapareixen completament. En alguns casos 5-6 setmanes després de la infecció pot haver descamació de dits de les mans i dels peus amb posterior caiguda de les ungles, que tornaran a créixer sense problemes uns mesos després.  

No hi ha cap tractament específic i els símptomes es poden controlar amb analgèsics.

La malaltia és més contagiosa durant la primera setmana de la malaltia, no obstant, de vegades pot seguir sent contagiosa durant diverses setmanes després que hagin desaparegut els símptomes. Alguns adults poden presentar les lesions típiques a mans i peus tot i que, en general, estan assimptomàtics .

La malaltia es contagia bàsicament per contacte directe: donar petons, compartir gots i coberts, a través de la tos i els esternuts, contacte amb el líquid de les ampolles… Per aquesta raó s’ha d'intentar mantenir sempre unes bones pràctiques d'higiene, com ara  rentar-se les mans freqüentment amb aigua i sabó.

No és un motiu d’exclusió escolar, excepte en els casos en què el pacient tingui febre o estigui molest per les lesions.  

Fonts d’interés:

https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/enfermedad-boca-mano-pie

https://www.cdc.gov/spanish/especialescdc/enfermedadmanospiesboca/index.html

Comparteix

Notícies relacionades

cross