Pediatria dels Perineus
Tornar

Vacuna del virus del papiloma humà

09/10/2019

Vacuna del virus del papiloma humà 


El Virus del Papiloma Humà ( VPH) és una infecció de transmissió sexual, que produeix berrugues. Es coneixen més de 100 soques diferents d’aquest virus i un 75% causen berrugues a la pell i l’altre 25% a nivell de la mucosa de la zona oral i genital. Per a la seva transmissió ha d’haver un contacte sexual amb o sense penetració vaginal i, en general, els homes son els portadors. Més del 80 % de las personas es contagiaran pel VPH en algun moment de la seva vida. 

Les infeccions del cèrvix ocasionades pel VPH son molt freqüents (25-65%). En adolescents sexualment actius poden tenir infecció per un o més tipus de VPH i aquesta taxa d’infecció pot arribar fins al 82 % en els dos primers anys des de l’inici de l’activitat sexual.  

El VPH, juntament amb el virus de l’Hepatitis C (VHC), és la malaltia de transmissió sexual (MTS) més greu després del VIH donat que, si no es tracta, pot ocasionar càncer a diverses localitzacions com ara al coll de l’úter, a la vagina, a la zona vulvar, a l’orofaringe, a l’anus o al penis.

El preservatiu suposa una protecció significativa perquè disminueix la incidència de berrugues genitals i de càncer de cèrvix invasiu, no obstant, no prevé totalment la infecció per VPH  ja que el virus pot estar a la pell del perineu ,de l’escrot o de la zona perianal.

L’objectiu principal de la vacunació és la prevenció primària de càncer de coll uterí. La vacuna té una eficacia propera al 100% per a les serotips vacunals més oncogènics. Aquesta vacuna conté partícules del virus, és a dir, que no conté ADN (material genètic del virus) i ‘no té capacitat d’infecció’ un cop injectada. Recordem que l’objectiu de la vacuna és preventiu i no curatiu.

El calendari vacunal de l’Institut Català de la Salut (ICS) de Catalunya inclou aquesta vacuna a totes les nenes que fan sisè de primària (11-12 anys) però es pot administrar dels 9 als 14 anys, idealment, previ a l’inici de les relacions sexuals (així la vacuna presenta una major resposta immunològica). També es poden beneficiar de la vacuna les dones de menys de 26 anys independentment de la seva activitat sexual. Hi ha països que ja estan vacunant també als nens, que recordem son els principals transmissors del virus.

És per això que les associacions científiques d’arreu del món, tant de l’àmbit de la pediatria com d’obstetrícia, recomanen de forma activa aquesta vacuna que recordem és capaç de prevenir el càncer de cèrvix, un dels més freqüent en les dones.

Com a efectes secundaris més freqüents de la vacuna trobem el dolor, la inflamació o l’envermelliment de la zona de punció. Altres menys freqüents que estan descrits serien el mal de cap, nàusees i vòmits o debilitat muscular.Després de més de 300 milions de dosis administrades arreu del món s’ha demostrat que la vacuna és segura i que no augmenta el risc de patir malalties autoinmunes o neurològiques. 

 

 

Informació per la familia:

https://vacunasaep.org/documentos/manual/cap-42#11

https://vacunasaep.org/familias/vacunas-una-a-una/vacuna-virus-papiloma-humano

http://www.familiaysalud.es/las-vacunas/vacunas-especificas/vacuna-contra-el-virus-del-papiloma-humano

Comparteix

Notícies relacionades

cross